top of page

Når hele kroppen sier nei! Forstå fibromyalgi på en ny måte


Fibromyalgi når kroppen brenner, men ingen ser flammene!
Fibromyalgi når kroppen brenner, men ingen ser flammene!

Fibromyalgi er en usynlig sykdom for omverdenen, men for den som rammes kan det føles som et sant helvete, et daglig slit som det er vanskelig for friske mennesker å forstå. Det er en tilstand mange har hørt om, men få virkelig forstår.


Hele familien blir påvirket når et menneske plutselig ikke lenger orker det samme som før. Turen i skogen, leken med barna, fjellturen alt som tidligere var selvfølgeligheter blir til utfordringer. Det er vanskelig for friske mennesker å forstå, og enda vanskeligere for de nærmeste å vite hvordan de skal støtte, når alt er usynlig og det ikke finnes enkle løsninger. Og selv om fibromyalgi først og fremst rammer kvinner, over 80 % av pasientene er kvinner, betyr det ikke at menn er skjermet. Uansett kjønn er sykdommen reell, og byrdene den medfører, rammer ofte hele husholdningen.


Det handler ikke bare om muskelsmerter, det handler om en kropp som har kommet ut av balanse, der flere systemer samarbeider dårlig og skaper et kaos som merkes hver dag.

Tenk deg at du våkner og føler deg mer sliten enn da du la deg. Hodet er tåkete, kroppen verker, og det føles som om noen har skrudd ned energinivået til null. Og når du endelig har klart å komme deg gjennom dagen, får du ikke sove. Det hele går i sirkel.

Sykdommen sniker seg inn, ofte over mange år. Det er sjelden én hendelse som utløser det hele, men ofte ser vi at det hele begynner med et traume, fysisk eller psykisk, som setter kroppen i en vedvarende beredskap. Stress som ikke gir seg, livskriser, sykdom, dype belastninger,  alt dette kan være med på å dra kroppen ut av sin normale funksjon. Kroppen har vært i beredskap så lenge at den rett og slett ikke finner tilbake til hvile. Det sympatiske nervesystemet kroppens alarmberedskap har tatt overhånd.


Resultatet er dårlig fordøyelse, hormonell ubalanse og manglende opptak av viktige næringsstoffer som B-vitaminer, magnesium og aminosyrer. Selv om man spiser sunt, føler man seg ikke bedre fordi kroppen ikke klarer å ta opp det den trenger.


Og så er det tarmen den så mange glemmer å tenke på.


Forfatteren "Giulia Enders" forklarte det enkelt og genialt i boken "Sjarmen med tarmen"

Tarmen er ikke bare et rør for maten, men et smart og følsomt system som påvirker alt fra immunforsvar til humør. En bok som virkelig anbefales hvis du vil forstå mer om hvordan fordøyelsen og helsen henger sammen.

En lekk tarm (leaky gut syndrom) lar små partikler slippe ut i blodet og skaper betennelser. Flere studier har vist at det finnes en sammenheng mellom lekk tarm og fibromyalgi. Det er mange som i viser tegn til økt utett tarm. Samtidig klarer kroppen ikke lenger å transportere viktige mikronæringsstoffer effektivt ut til cellene, næringsstoffer som trengs for at hormonproduksjon, immunforsvar og energimetabolisme skal fungere. Enkelte hormoner dannes faktisk i tarmen, men uten riktig næring og et fungerende opptakssystem kommer de aldri dit de skal. Uten å gå for dypt i det her, kan vi si at det får konsekvenser for hele kroppen.


Midt i alt dette finnes bindevevet, eller fascien kroppens store kommunikasjonsnett.


Nyere forskning viser at fascie ikke bare er et passivt støttevev, men et aktivt og dynamisk nettverk som påvirker alt fra bevegelse til smerteopplevelse og også hormonregulering. Bindevevet er so viktig, at det diskuteres nå seriøst i fagmiljøer om fascien burde klassifiseres som et eget organ, på lik linje med hud eller lever nettopp fordi den spiller en så sentral og uavhengig rolle i kroppen. Det trekker seg sammen ved fare og holder på spenning. I utgangspunktet er dette kroppens måte å beskytte oss på et slags biologisk sikkerhetssystem. Men den gode viljen går bokstavelig talt etter hvert galt.

Bindevevet strammer seg til så mye at det til slutt begrenser pust, bevegelse og flyt. Det som skulle beskytte oss, blir til et bur. Kanskje opplevde du en vanskelig hendelse for mange år siden, og fortsatt kjenner du stramheten. Kroppen husker, ja fasciene husker! Selv om dette selvsagt ikke er den eneste funksjonen til bindevevet, spiller det en avgjørende rolle i utviklingen og vedlikeholdet av fibromyalgi.

Og hva med lymfen?


Dette systemet, som beveger væske og holder kroppen i balanse, fungerer som en stille hær av helter i bakgrunnen. Lymfen er faktisk like viktig som blodet kanskje til og med viktigere. Ordet 'lymfe' stammer fra latin og betyr 'klart vann', og akkurat som blodet sirkulerer det gjennom hele kroppen. Det renser, beskytter og transporterer. Uten et fungerende lymfesystem stopper kroppens evne til å håndtere betennelser, fjerne avfall og støtte immunforsvaret. Når det stagnerer, samler det seg avfall, inflammasjon, væske og trykk. Nervebanene blir irriterte, smerten øker, og du føler deg tung som om kroppen er fylt med noe som ikke slipper ut.

Forestill deg at bindevevet ditt sitter så stramt som en altfor trang våtdrakt hvordan skal lymfevæsken da få flyt? Det klare vannet, som lymfen egentlig er, blir stående stille. Og akkurat som et vann i naturen uten sirkulasjon, begynner kvaliteten å forringes det blir grumsete, stillestående og fullt av avleiringer.



Fibromyalgi er først og fremst et systemisk kaos. En kropp der alt virker å krasje samtidig. Men det betyr ikke at det ikke finnes håp. Kaos kan ryddes opp i, litt etter litt.


Dessverre er det ingen quick fix og det er viktig å være ærlig om. Mange med fibromyalgi må også ta tak i det som har skjedd på innsiden, følelsesmessige opplevelser, traumer og psykiske belastninger.

Bindevevet kan ikke gi slipp før vi tør å møte det kroppen holder fast i. Det er ikke alltid lett, men det er mulig!



Nevrorefleksologi


er en metode som stimulerer kroppens egne reguleringspunkter og hjelper nervesystemet tilbake i balanse. Som nevrorefleksologer har vi spesialisert kunnskap om nervesystemet og hvordan det samspiller med resten av kroppen. Vi vet at kroppen vår hele tiden forsøker å gi oss signaler, små og store tegn på at noe er ute av balanse. Men i en hverdag preget av tempo og stress, har mange av oss mistet evnen til å lytte. Nervesystemet vårt er et mirakel i seg selv og kroppen er skapt for å regulere og reparere seg selv, hvis vi gir den sjansen. Derfor ser vi kroppen som en helhet aldri i isolerte deler. Alt henger sammen. Men når én kommunikasjonsvei kuttes, eller når alt blir kaos, mister kroppen oversikten. Og det er nettopp da vi kan hjelpe.

I behandling av fibromyalgi ser vi hele kroppen i sammenheng ikke bare symptomene. Lymfemassasje og bindevevsmassasje spiller en sentral rolle, fordi de hjelper kroppen å slippe spenninger, øke sirkulasjon og støtte avgiftning. Når vi løsner i bindevevet og får i gang flyten i lymfen, reduseres trykk og inflammasjon. Samtidig påvirkes vagusnerven, som igjen roer hjertet, forbedrer fordøyelsen og fremmer søvn. Mange opplever at kroppen gradvis slipper taket i spenningen og finner en ny rytme.


Fibromyalgi er usynlig, men du er ikke alene. Og det er ikke alt i hodet ditt. Kroppen din prøver ikke å være vanskelig den prøver å overleve. Hos Novaflow ønsker vi å møte deg med forståelse og kunnskap. Sammen finner vi veien videre.


Bestill time www.novaflow.no


Hilsen Nevrorefleksolog Christine Wilke

Novaflow Nevrorefleksologi Olso


  • Fascial Net Plastination Project, Schleip et al.

  • Frontiers in Neurology (2024). "Fascia as an organ: re-evaluating connective tissue function."

  • Goebel A. et al. (2016). "The role of immune dysregulation in the pathophysiology of fibromyalgia." Pain Research and Treatment.

  • Martínez-Lavín M. (2020). "Fibromyalgia as a sympathetically maintained neuropathic pain syndrome." Current Pain and Headache Reports.

  • Harvie RM et al. (2017). "Evidence for altered intestinal permeability in patients with fibromyalgia." Neurogastroenterology & Motility.

  • Rao SSC et al. (2021). "The gut microbiome and its role in fibromyalgia." Journal of Clinical Rheumatology.

  • Clauw DJ. (2015). "Fibromyalgia: a clinical review." JAMA.

  • Schleip R. et al. "Fascia as a sensory organ." Journal of Bodywork and Movement Therapies (2003)

  • Van der Kolk, B. "The Body Keeps the Score."

  • Tozzi, P. (2015). "Fascial mechanotransduction: a possible explanation for therapeutic effect of manual therapy."

 
 
 

Kommentarer


bottom of page